1η δραστηριότητα
Στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος που θα υλοποιήσει το σχολείο μας, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014, με τίτλο: «Πάμε μια βόλτα στην πόλη μας στον χώρο και στον χρόνο», με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Μοναστηρίδη Αμαρυλλίς, οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων ετοίμασαν γράμματα και Χριστουγεννιάτικες ευχές για τους μαθητές του τμήματος Στ 1, του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων και για τους μαθητές των τμημάτων Ε1, Ε2 και Ε3, του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων θα υλοποιήσουν από κοινού πολιτιστικό πρόγραμμα με στόχο να γνωρίσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες για τα ιστορικά μνημεία της Πάτρας και της Ξάνθης. Σκοπός του προγράμματος είναι όχι μόνο οι μαθητές να αναπτύξουν ιστορική σκέψη και να καλλιεργήσουν ιστορική συνείδηση, αλλά και να χρησιμοποιήσουν Τ.Π.Ε. για να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά στα μνημεία και στην ιστορία της Πάτρας και της Ξάνθης, καθώς και να παράγουν έναν συνοπτικό οδηγό ιστορικών χώρων και μνημείων των δύο πόλεων.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
2η δραστηριότητα
Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα ξεκίνησε! Η δεύτερή μας δράση στα πλαίσια του προγράμματος ήταν τα τμήματα της Ε’ και Στ’ τάξεων του σχολείου μας να επισκεφτούν μαζί με το τμήμα Στ 1 του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και τον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης. Η επίσκεψη στους παραπάνω χώρους πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014. Στο μουσείο τα παιδιά αφού περιηγήθηκαν στις τρεις αίθουσες του μουσείου, (αίθουσα του ιδιωτικού βίου, αίθουσα του δημόσιου βίου και αίθουσα της νεκρόπολης), χωρίστηκαν σε οκτώ ομάδες, τοποθετήθηκαν σε καθορισμένα σημεία στον χώρο και έπαιξαν ένα παιχνίδι «κρυμμένου θησαυρού». Σε κάθε ομάδα μοιράστηκε από ένα φύλλο εργασίας, διαφορετικό για κάθε ομάδα, το οποίο έδινε σαφείς οδηγίες στα παιδιά προκειμένου να συλλέξουν συγκεκριμένες πληροφορίες ή να βρουν και να περιγράψουν αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τον Μυκηναϊκό Οικισμό της Βούντενης. Στην αρχή παρακολουθήσαμε ένα πληροφοριακό βίντεο, μικρής διάρκειας, που παρουσίαζε συνοπτικά αλλά εμπεριστατωμένα τη μυκηναϊκή εποχή στην Ελλάδα και στην περιοχή μας, και έδινε πληροφορίες για την ιστορία και τις ανασκαφές στον Μυκηναϊκό Οικισμό της Βούντενης. Το παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού» συνεχίστηκε και εδώ με τη διαφορά ότι τα παιδιά μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που τους υποδείκνυαν τα φύλλα εργασίας συγκέντρωσαν πληροφορίες και περιέγραψαν στοιχεία τόσο του οικισμού όσο και του χώρου της νεκρόπολης.
Θεωρούμε ότι η επίσκεψή μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία γιατί όχι μόνο τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να δουν από κοντά το μουσείο της πόλης μας και έναν Μυκηναϊκό Οικισμό, αλλά είχαν τη δυνατότητα και να διασκεδάσουν παίζοντας το παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού». Η συνεργασία όλων των παιδιών τόσο μέσα στις ομάδες όσο και με τους συνοδούς δασκάλους και τους υπεύθυνους των χώρων που επισκεφθήκαμε ήταν άψογη και οι εντυπώσεις των παιδιών από την επίσκεψη αυτή ήταν οι καλύτερες.
3η δραστηριότητα
Η επικοινωνία των μαθητών του σχολείου μας με τους μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης συνεχίζεται. Εκτός από ανταλλαγή πληροφοριών σε ατομικό επίπεδο τα παιδιά στο δεύτερο γράμμα τους περιέγραψαν και τις εντυπώσεις τους από την εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Τα γράμματα που ακολουθούν είναι από την Στ’ τάξη του σχολείου μας.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
4η δραστηριότητα
Στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος μετά την επίσκεψή μας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και στον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, είχαμε την ιδέα να κάνουμε, με τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του σχολείου μας, μια δημιουργική δραστηριότητα με πηλό και χρώματα. Στόχος της δραστηριότητας ήταν να δημιουργήσουν τα παιδιά αντικείμενα που τους έκαναν εντύπωση και να προσπαθήσουν όχι μόνο να τα αναπαράγουν με πηλό αλλά και να τα διακοσμήσουν με χρώματα της αρέσκειάς τους. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και η κάθε μία ομάδα άφησε την φαντασία της ελεύθερη να δημιουργήσει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ειδώλια, αμφορείς, νομίσματα και σφραγίδες.
5η δραστηριότητα
Στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος την Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο αρχιτέκτων – μηχανικός κος Τρύφων Μαυρίκης με σκοπό να κάνει μια συνοπτική αλλά εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ιστορίας της πόλης των Πατρών από την ίδρυσή της έως και σήμερα, μέσα από χαρακτηριστικά οικοδομήματα και πολεοδομικά σχέδια της πόλης μας στους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του σχολείου μας.
Ειδικότερα, μέσα από την παρουσίαση αντιπροσωπευτικών κτιρίων της κάθε ιστορικής περιόδου, έγινε αναφορά στην κλασσική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και νεότερη ιστορία της Πάτρας. Την παρουσίαση ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους μαθητές να κάνουν ερωτήσεις και σχόλια για τη σπουδαιότητα οικοδομημάτων της πόλης μας που ναι μεν αναγνωρίζουμε με ευκολία αλλά γνωρίζουμε λίγα για την ιστορία που τα περιβάλλει.
6η δραστηριότητα
Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα συνεχίζεται κάνοντας πράξη τον τίτλο του πολιτιστικού μας προγράμματος, κάνοντας μια βόλτα στην πόλη μας! Η έκτη μας δράση ήταν τα τμήματα των Ε’ και Στ’ τάξεων του σχολείου μας να επισκεφτούν μαζί με το τμήμα Στ1 του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων τα ακόλουθα αξιοθέατα της πόλης μας: Το Ρωμαϊκό Ωδείο, τον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα και το Κάστρο στην άνω πόλη και το Ρωμαϊκό Ιππόδρομο και το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στο κέντρο της πόλης.
Η επίσκεψη στα παραπάνω αξιοθέατα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1 Απριλίου 2014. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από το Ρωμαϊκό Ωδείο όπου τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους του, έβγαλαν φωτογραφίες και αντάλλαξαν πληροφορίες για την ιστορία του θεάτρου. Ύστερα, επισκεφθήκαμε τον ιερό Ναό Παντοκράτορα όπου ο ιερέας του ναού, πατέρας Γερβάσιος μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του ναού επισημαίνοντας ότι ο ναός ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας, βυζαντινού ρυθμού και αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Συνεχίζοντας τη βόλτα μας ανεβήκαμε στο κάστρο της πόλης μας, όπου, αφού περάσαμε τον εξωτερικό περίβολο, ανεβήκαμε στο εξαπύργιο στον εσωτερικό περίβολο και θαυμάσαμε τους προμαχώνες αλλά και την εκπληκτική θέα της πόλης από την κορυφή του ψηλότερου πύργου που είναι και το ψηλότερο σημείο της πόλης. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων αφού κάναμε μια σύντομη στάση στο τμήμα του Ρωμαϊκού Ιππόδρομου στην οδό Ηφαίστου.
Θεωρούμε ότι η επίσκεψη μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία γιατί όχι μόνο τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να δουν από κοντά τα αξιοθέατα της πόλης μας για τα οποία είχαν μέχρι τότε συλλέξει μόνο πληροφορίες, αλλά είχαν τη δυνατότητα και να διασκεδάσουν κάνοντας κυριολεκτικά μια βόλτα στην πόλη τους για αυτό και οι εντυπώσεις των παιδιών από την βόλτα αυτή ήταν οι καλύτερες.
7η δραστηριότητα
Η έβδομη δραστηριότητα στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος σχετίζεται με τη συνέχιση της επικοινωνία των μαθητών του σχολείου μας με τους μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Οι μαθητές μας ετοίμασαν το τρίτο τους γράμμα με το οποίο από την μια, απάντησαν σε ερωτήσεις των παιδιών σε ατομικό επίπεδο και από την άλλη, περιέγραψαν τις εντυπώσεις τους από την βόλτα που κάναμε στα αξιοθέατα στην άνω πόλη και στο ιστορικό κέντρο της πόλη μας. Τα γράμματα που ακολουθούν είναι από την Στ’ τάξη του σχολείου μας.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
8η δραστηριότητα
Η όγδοη μας δράση, μετά τη βόλτα μας στην άνω πόλη και στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος, περιελάμβανε τη δημιουργία μιας ιστορίας. Η μόνη προϋπόθεση που θέσαμε ήταν να περιλαμβάνονται με κάποιο τρόπο στην ιστορία τα τέσσερα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στην πόλη. Στόχος της δραστηριότητας ήταν να αφήσουν τα παιδιά την φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν ένα σύντομο γραπτό κείμενο χρησιμοποιώντας από τη μια, όσες από τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει έκριναν σκόπιμο και από την άλλη, δύο φωτογραφίες από κάθε αξιοθέατο από τις αναρίθμητες φωτογραφίες που είχαν τραβήξει κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στην πόλη. Η ιστορία που δημιουργήθηκε από την ΣΤ’ τάξη είναι η ακόλουθη:
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.